Tancant els ulls a l’incivisme

Les mesures de seguretat que Renfe estableix davant les males conductes són tan pèssimes, i cap denúncia val perquè això millori

Al juliol de l’any passat, Renfe va incloure certes mesures per fer front a les persones incíviques, ja que a part de ser una molèstia per als passatgers dels tren, també és un problema econòmic que ha arribat a costar un tres milions d’euros i aproximadament un19% dels retards produïts a Renfe. Mig any després, la seguretat és de tot menys efectiva.

RENFE 1
Guàrdia de seguretat escoltant les denúncies dels passatgers. // El Código Digital

Són les sis del matí d’un dissabte, i el que menys vull és que em molestin. Com de costum, agafo el tren des de Sabadell Centre fins a Sants per anar a l’aeroport posteriorment. Quan entro tot està tranquil, però una parada després la pau s’esvaeix entre aromes d’alcohol i fum, quan una colla de més o menys cinquanta joves de quinze a setze anys comencen a córrer desesperats per aconseguir un seient i poder descansar els peus que han estat tot el dia de festa, causant que alguns d’ells acabin pel terra. Espantada, miro com el xivarri i la pudor van augmentant, i aquells adolescents no en tenen prou i decideixen posar la seva música a un volum molt alt, un estil que a mi personalment em perjudica els timpans, fent que tota l’altra gent, com jo, inspirem i exhalem aire per calmar-nos.

Passats deu minuts d’escoltar aquella música infernal, decideixo canviar-me de vagó, amb l’esperança que aquell grup de nens just hagin ocupat un vagó, però desgraciadament, no és així. Com obrir les portes d’un poble marginal, em trobo amb el mateix grup consumint marihuana davant un munt de passatgers amb cara de fàstic. Jo em quedo quieta maleint que no es faci res al respecte de tots aquests actes.

“Mig any després de llançar les campanyes de civisme, la seguretat és de tot menys efectiva”

Quan veig els de seguretat, per fi em calmo, però desgraciadament aquells homes imponents amb una armilla reflectant els miren amb aires de superioritat i se’n van sense fer soroll a un altre vagó. Mentrestant es sent un anunci que promou el civisme al tren i m’entra la rialla veient la diferència que hi ha entre el que anuncien i el que fan realment.

De les denúncies que hi va haver sobre incivisme, un 12, 37% d’elles eren sobre nens amb el volum de la música massa alt, i una de les línies que assegura que reforçarà més la seguretat és la R4 que va des de Sant Vicenç dels Horts fins a Manresa, que passa per la zona problemàtica de Sabadell, la zona hermètica.

renfe 2
Campanya de conscienciació per disminuir l’incivisme.// Generalitat de Catalunya

Solucions ineficaces

 Per ara, les solucions que posen a aquests actes són les típiques campanyes de civisme amb missatges de megafonia, cartells informatius i imatges a les pantalles, que es basaran a reforçar l’ús adequat dels seients dels trens, la utilització d’auriculars i la prohibició de fumar tant dins dels trens com a totes les seves estacions.

Però ha arribat l’hora no de conscienciar, si no de detenir aquest fenòmen. Ja són molts els usuaris que es queixen de les mesures que decideix imposar Renfe a les males conductes dins del tren. I posar més personal de seguretat als trens que actuï davant aquestes mesures pareix una solució sense sentit, així doncs no queda més que tancar els ulls davant l’incivisme.

Autor: Aina Maria Binimelis Bennàsar

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s